“Oh, l’amor!, tot ho arregla, tot ho esmena, tot ho fa bonic i divertit.” Òpera en un acte, de Mario Ros Vidal

“Oh, l’amor!, tot ho arregla, tot ho esmena, tot ho fa bonic i divertit.” Òpera en un acte, de Mario Ros Vidal

Tots els nostres alumnes de 2n d’ESO han participat en l’estrena de  l’òpera “Oh, l’amor!“, de Mario Ros Vidal, de la mà del Gran Teatre del Liceu, de Josep Maria Sabench al capdavant del Servei Educatiu del Liceu i de la proposta “Òpera a secundària“, que enguany torna amb força amb una secció de la JONC dirigida per Elisenda Carrasco.

 

Moments abans de començar escenari 1 Des de les cametes Backstage Assaig general Abans de començar

 

 

 

Com veieu, per fer una òpera es necessita la participació de moltes persones. Aquesta és una de les coses que hem pogut aprendre tot cantant des de l’escenari del Teatre Auditori de Sant Cugat. Hem viscut l’òpera des de dins, amb la nostra veu i el nostre compromís, tant en els assajos a l’aula com en els assajos parcial i general que hem fet aquests dies.

 

També ens hem vist a TV3! I al bloc Públics culturals, de la Generalitat de Catalunya.

 

Agraïm a la família del Guillem aquests fragments en vídeo que ens ha compartit.

 

El ball ja ha començat, qui sap com anirà!

 

 

Oh, l’amor, oh, l’amor, tot ho arregla, tot ho esmena!

 

 

El tema d’aquesta òpera és el primer amor i la tensió en les relacions familiars davant un amor adolescent. Ja veieu, el compositor Mario Ros ha triat un tema que ens pot resultar molt proper. Podeu consultar la fitxa artística i us podeu descarregar el llibret tot capturant el codi qr que apareix al programa de mà.

 

Portada programa de mà

 

Llibret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La història d’aquesta activitat a la  programació d’òpera del Gran Teatre del Liceu es remunta a l’any 1998, quan el Servei educatiu del teatre, juntament amb l’IMEB i el CCCB, va proposar la posta en escena de l’òpera Brundibar, del compositor txec Hans Krása.

 

 

 

Hans Krása Brundibar cartell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hans Krása va comprondre Brundibar el 1938, a Praga. Es va estrenar el 1941, en secret i sense el compositor, que havia estat deportat al camp de concentració nazi de Terezin. Allà va tornar a escriure l’obra, perquè no havia pogut endur-se amb ell les partitures, i va demanar permís a les autoritats del camp per representar-la. Li van concedir el permís; Terezin era un “camp pantalla”, el camp que els nazis mostraven als observadors internacionals. Allà es va representar cinquanta-cinc vegades entre els anys 1942 i 1944. A l’aula vam poder veure un document històric, un fragment d’un film de propaganda nazi on es veu a Hans Krása dirigint una de les representacions a Terezin; és aquest:

 

 

 

Dels 15.000 nens deportats a Terezin només va sobreviure un centenar. Una de les nenes que va sobreviure va ser Ela Stein Weissberger. Ella havia representat el paper del gat  a l’òpera Brundibar, i no es va perdre cap de les cinquanta-cinc representacions.

 

 

 

Fotografia dels nens a Terezin

 

The cat with a yelow star

 

 

 

 

 

 

L’any 2006, Ela va escriure el llibre “The Cat With the Yellow Star: Coming of Age in Terezin“, on es referix a l’art i la música com una mena de salvació interior durant els anys a Terezin.

 

The cat with a yelow star 1 Ela Stein

 

 

 

Després de representar Brundibar els anys 1998 i 1999, el Gran Teatre del Liceu va iniciar un concurs d’òpera per a joves compositors, el premi del qual consistia en posar en escena l’òpera guanyadora amb participació de cors de joves de secundària. Com a resultat d’aquest concurs les òperes estrenades han estat aquestes:

Eco, de Philippe Vallet, llibret de Roger Llovet (2000-2001)

Regals, de Mariona Vila, llibret de Mercè Maure (2002-2003)

El bosc de Farucàrun, d’Òscar Peñarroya, llibret de Carme Mateu (2004-2005)

Lisístrata, d’Albert Carbonell (2006-2007)

El curs 2007-2008 es va tornar a representar Brundibar, tot coincidint amb desè aniversari de l’activitat al Liceu.

Els cursos 2008 i 2009 es va  representar l’òpera El petit escuraxemeneies, de Benjamin Britten, i els cursos 2010 i 2011 es va fer l’òpera L’orquestra dels animals, d’Andrea Basevi, llibret de Roberto Piumini.

Aquesta és, doncs, una activitat amb un gran valor pedagògic, el valor intrínsec de la interpretació musical en grup i de la responsabilitat individual en el resultat col·lectiu, i el valor de la història que aquesta activitat ens fa conèixer. Per tot això volem agrair al Gran Teatre del Liceu que hagi tornat a posar en marxa aquesta activitat pels alumnes de secundària. I gràcies també al Teatre Auditori de Sant Cugat, a la JONC, a Elisenda Carrasco, a tots els cantaires que ho han fet possible i a les seves famílies, perquè els heu acompanyat, els heu anat a veure a Sant Cugat i heu valorat l’esforç, l’aprenentatge i l’actitud dalt de l’escenari. Enhorabona a totes i tots!

 

Oh, l'amor, tot ho arregla, tot ho esmena Nit Marcel i Anabel·la
Petit grup de cantaires amb les professores

Share this post

Deixa un comentari